Vodovodna 20a, Zagreb
+385 1 5570 555
+385 1 5570 505

Provozni postupak

Kamionski transport

Provozni postupak je carinski postupak koji omogućava kretanje robe koja nema carinski status robe Zajednice od jedne do druge točke unutar carinskog područja Zajednice.

Roba koja je unesena u carinsko područje Zajednice podliježe carinskom nadzoru od trenutka njezina unosa i ostaje pod carinskim nadzorom sve dok je to potrebno.

Svaka osoba koja preuzme odgovornost za prijevoz robe nakon što roba uđe u carinsko područje Zajednice bit će odgovorna za predaju robe određenom carinskom uredu.

Jedna provozna deklaracija uključuje pošiljku od jednog otpremnog do jednog odredišnog carinskog ureda. Jedno prijevozno sredstvo se može upotrijebiti za istovar u više odredišnih carinskih ureda.

Da bi se roba pustila u provoz glavni obveznik je dužan položiti jamstvo koje je dostatno za osiguranje duga koji može nastati.

Roba se ne može pustiti u postupak provoza dok nije osigurana njena istovjetnost. Istovjetnost robe se osigurava stavljanjem carinske plombe ili dovoljno preciznim opisom robe u carinskoj deklaraciji, uz odobrenje carinskog ureda.

Postupak provoza smatra se završenim, a obveze glavnog obveznika ispunjenima kada se roba, propisane isprave i potrebni podatci podnesu odredišnom carinskom uredu.

Za robu koja se namjerava unijeti u carinsko područje Zajednice ili iznijeti iz njega obvezno se podnose sigurnosne deklaracije: ulazna skraćena deklaracija (ENS) ili izlazna skraćena deklaracija (EXS). Sigurnosne deklaracije mogu se podnijeti samostalno ili zajedno s carinskim podatcima uporabom NCTS sustava.

Naše podružnice na ulazu/izlazu u carinsko područje EU su: Ličko Petrovo Selo, Maljevac, Stara Gradiška, Slavonski Brod, Županja, Bajakovo, Zračna luka Zagreb te i na ostalim graničnim prijelazima sukladno potrebama komitenta.

KONTAKTIRAJTE NAS

Podružnice na graničnim prijelazima
EMAIL

    Ime (obavezno)

    Email (obavezno)

    Predmet

    Poruka